Каждый человек имеет право на свободу передвижения

ГЛАВНАЯ - АРХИВ - РЕКЛАМА - События - Эмиграция - Работа - Учеба - Визы - Туризм - Аэробус - Деньги - Недвижимость - Шопинг - Технологии - Здоровье - Фотокадр
- Гид гурмана - Автотур - Странники - Зона закона - Безопасность - Интеграция - Страноведение - Культура - Просто жизнь - Иностранности - Спортивный интерес - Личный опыт

Географический указатель

СПОРТБРЕНД

Содержание номера и географический указатель: «Заграница» №40 (402)

РАБОТА


На роботу до Чехії: легально й самостійно

Поради, як подолати бюрократичний бар’єр, якщо ви серйозно вирішили пожити й попрацювати у близькій європейській країні.

19/10/2007

Крок 1. Пошук роботи. Сядьте за комп’ютер з Інтернетом. На вільно доступних сторінках Міністерства праці Чехії www.praceprocizince.cz (є українська версія) можна знайти вакансії від фірм, які бажають влаштувати громадянина України чи вже отримали спеціальний дозвіл від чеського Центру зайнятості (так званого Уряду праці) на працевлаштування працівників з-за кордону. На даний час тут розміщені оголошення від майже 1.200 фірм, деякі з них пропонують десятки вакансій для іноземців на різні спеціальності - водіїв, шахтарів, швачок, механіків, зварників, різноробочих тощо, є попит на професії з вищою кваліфікацією. Зарплата в діапазоні 8-20 тис. чеських крон (2.000-5.000 грн.) та вище. Тут же можна знайти контакти чотирьох сотень ліцензованих приватних агентств, які опосередковують працю для громадян країн, що не входять до ЄС. Агентство не має права вимагати оплати за послуги від робітника, а лише від фірми, для якої його знайде. Можна спробувати пошукати роботу й на інших сторінках: www.prace.cz, www.jobs.cz.

Крок 2. Контакт з роботодавцем. Зверніться до обраного роботодавця - телефоном чи листом, вишліть йому свій трудовий життєпис. Водночас зажадайте від нього майбутні трудові умови, спитайте, чи має ця фірма дозвіл на працевлаштування іноземців за вашою спеціальністю. Не вагайтеся відмовитися, якщо вас щось не влаштовуватиме. Фірма може запросити вас до Чехії спочатку на короткий термін для участі в конкурсі за заміщення вакантної посади, оформлення документів, проходження випробувального терміну тощо.

Крок 3. Визначення, хто оформляє дозвіл на роботу. Слід або приїхати до Чехії зі службовою чи туристичною візою типу «С» на термін менше 90 днів (наприклад, на запрошення працедавця), щоб оформити дозвіл на роботу та інші документи, а потім їхати назад в Україну, щоб подати заяву на отримання робочої візи в консульство ЧР за кордоном, або довірити цю формальність представнику роботодавця чи кому-небудь іншому знайомому в Чехії.

А). Якщо дозвіл на роботу оформляє представник роботодавця - працівник відділу кадрів чи агентство з працевлаштування. Роботодавець має вислати вам дані свого представника - ПІБ, дату народження, номер паспорта тощо. На його ім’я напишіть доручення, нотаріально його завірте, і разом із завіреними копіями професійного атестату, першої сторінки закордонного паспорта, свідоцтва про народження і довідки від лікаря про стан здоров’я передайте поштою, автобусом чи кур’єром довіреній особі. Чекайте на отримання поштою дозволу на працевлаштування, підтвердження про наявність житла та інших документів.

Б). Якщо дозвіл на працевлаштування оформляєте самостійно. Від роботодавця зажадайте запрошення до Чехії, оформіть короткострокову (бажано - багаторазову) візу менш як на 90 днів й з усіма вказаними в Попередньому пункті документами приїжджайте до Чехії. У судового перекладача завірте переклад на чеську ваших документів. Роботодавець має видати підтвердження, що працевлаштує вас, й трудову угоду. Ці документи й заповнений формуляр заяви на дозвіл працювати подайте у місцевому Уряді праці. Вартість подання - 500 чеських крон. В період до 30 днів ви маєте отримати дозвіл на працевлаштування (або відмову). Роботодавець може видати документ про гарантію місця проживання для вас. Відповідні бланки можна отримати у місцевій приймальні поліції у справах іноземців. В приймальні реєстру покарань ЧР у Празі зверніться по виписку про стан судимості в Чехії (вартість - 50 крон). Після оформлення усіх документів виїжджайте за межі Чехії і зверніться в консульство Чеської Республіки в Україні (чи іншій країні).

Крок 4. Подання документів на візу. Із заповненою заявою на видачу чеської візи, закордонним паспортом і його копією, дозволом на роботу (або номером заяви на видачу такого дозволу), підтвердженням про наявність житла та випискою з кадастру нерухомості, з випискою з реєстру покарань ЧР (чи заявою на оформлення такої виписки), на вимогу консульства - довідкою про відсутність судимості в Україні (завірити переклад на чеську можна в консульстві), зверніться в консульство ЧР за кордоном. Вартість подання - біля €90 (залежить від курсу крони). Результат, як правило, через 2-4 місяці.

Крок 5. Отримання візи. Консульство повідомить про результат листом. Для працевлаштування ви повинні отримати візу типу D/VC/01 (раніше VC61) дією понад 90 днів. У разі отримання візи - застрахуйтесь на суму €30 тис. на випадок невідкладної медичної допомоги на період від запланованого виїзду за кордон до початку роботи, покажіть його консулу й під час перетину кордону.

Крок 6. Початок роботи у Чехії. Роботодавець повинен оплатити за вас медичне страхування. Отримайте від нього відповідну пластикову картку. Він також повинен сплачувати соціальне страхування, яке дасть вам право на чеську пенсію незалежно від того, де ви залишитесь жити (між Україною та Чехією діють угоди про соціальне забезпечення, правову допомогу та уникнення подвійного оподаткування). Впродовж трьох днів після приїзду станьте на облік у відділенні поліції в справах іноземців, бажано стати й на тимчасовий облік у консульстві України.

Крок 7. Продовження дозволу та візи. За три місяці до закінчення дозволу на роботу зверніться до Уряду праці із заявою на продовження наявного дозволу. Для продовження дії візи необхідно знову оформити довідку про стан судимості в ЧР, підтвердження про житло тощо. Заяву на продовження візи (отримання дозволу на тимчасове проживання в ЧР) подайте у місцевому відділенні поліції для іноземців.

Крок 8. Якщо бажаєте швидше отримати право на постійне місце проживання в Чехії. Подайте заяву на участь у спеціальному урядовому проекті «Вибір кваліфікованих іноземних працівників», щоб отримати право на постійне місце проживання в Чеській Республіці через два роки й шість місяців, а якщо маєте вищу освіту й працюєте за спеціальністю - й за півтора року (зазвичай таке право виникає лише через п’ять років). Учасник проекту може вільно змінити роботодавця протягом 45 днів (зазвичай дія робочої візи скасовується зі звільненням з роботи).



Зразки формулярів та корисні посилання в Інтернеті

www.portal.mpsv.cz/sz/zahr_zam - Мінпраці ЧР, пошук роботи, бланки заяв для видачі дозволу на роботу, адреси Урядів праці, агентств з опосередкування праці тощо.

www.justice.cz - Міністерство юстиції Чехії, детальна інформація про усіх зареєстрованих в ЧР юридичних осіб, судових перекладачів, виписки з Реєстру покарань в ЧР.

www.mzv.cz - Міністерство закордонних справ ЧР, зразок заяви на отримання чеської візи, інформація про консульства ЧР за кордоном.

www.mv.cz/rady/cizinci - Міністерство внутрішніх справ ЧР, адреси приймалень відділень поліції у справах іноземців, бланки заяв для дозволу на проживання, довідок про наявність житла, різні поради тощо.

www.imigracecz.org - проект «Вибір кваліфікованих іноземних працівників», детальніша інформація, заява для вступу до проекту. Діє безкоштовна телефонна лінія в Україні: 8-800-5055010.

www.ua.domavcr.cz - різні поради українською мовою про життя в ЧР.

www.slovnik.cz - чесько-російський он-лайн словник.

За матеріалами, наданими
Міжнародною організацією з міграції .




ШЕСТЬ ВИДОВ ФРАНЦУЗСКОЙ ЛЮБВИ
Что ждет девушку, впервые попавшую в Париж?

Любой зверек,
будь он последний гад,
насильной смене родины не рад

ФЕМИНИЗАЦИЯ АРМИИ
В Израиле женщины наконец-то добились равноправия с мужчинами





В ЕВРОПУ – БЕЗ ВИЗ
Что должны знать украинцы, чтобы успешно воспользоваться безвизовым режимом с ЕС

ИЗ ТУРИСТОВ – В АБОРИГЕНЫ
Гражданам некоторых стран стать австралийцем теперь легче

КАК СТАТЬ ЗУБНЫМ ТЕХНИКОМ
Профессии зубного техника в Германии обучают по дуальной системе


ГЛАВНАЯ - АРХИВ - РЕКЛАМА - События - Эмиграция - Работа - Учеба - Визы - Туризм - Аэробус - Деньги - Недвижимость - Шопинг - Технологии - Здоровье - Фотокадр
- Гид гурмана - Автотур - Странники - Зона закона - Безопасность - Интеграция - Страноведение - Культура - Просто жизнь - Иностранности - Спортивный интерес - Личный опыт

«Заграница» - газета об эмиграции, работе, учебе и отдыхе за рубежом. E-mail: info@zagranitsa.info


© «Заграница» (1999-2018)